BelleMarie, een terugblik

 

 

In de zomer van 2014 en 2015 heb ik bij BelleMarie gewerkt, beide jaren van begin april tot eind oktober. Het begon als een stage, maar toen in ik juli 2014 afstudeerde werd het op papier iets meer dan dat. Voor mijn gevoel is het altijd een leerperiode geweest, ik werkte voltijd en al was in het begin álles nieuw, tot op de laatste dag voelde het alsof ik “in de leer” was.

 

Ik had van tevoren niet bedacht dat ik zolang zou blijven, maar het liep zo en dat voelde goed.  In het eerste jaar heb ik vooral veel over het bedrijf en tuinbouw geleerd: alle kruiden leren onderscheiden, het zaaien, planten, wieden, oogsten, het werk met trekker en werktuigen, maar ook in de keuken de kruiden verwerken tot pesto en andere sauzen.

 

Het bedrijf is veelzijdig in het soort werk: niet alleen de 40 soorten kruiden, maar ook de afzet en vele dieren maken de boerderij tot een levendig geheel. Er is aandacht voor iedereen: mens, dier, plant en omgeving, wat ik op zich al bewonderenswaardig vind.

Het bedrijf bestaat al zo’n 30 jaar en de ervaring van André en Margje zorgen voor een dag-, /week- en /seizoens-ritme waar ik op heb kunnen leunen. Het gaf mij als broekie de bescherming en mogelijkheid om te ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het boerderijleven; het boer(in) zijn en het runnen van een bedrijf. De taken wisselen per week, maar de terugkerende activiteiten zoals het oogsten voor de markt, het maken van pesto en het zaaien en wieden van de eenjarige kruiden geven een houvast die de week en het seizoen overzichtelijk maken.

 

In het tweede jaar zat het werk al wat meer in de vingers, en ging het meer om uithoudingsvermogen (hoeveel bosjes munt per uur?) en vooral om samenwerkingen. Er waren meer mensen op het erf die zomer, en mijn positie veranderde. Ik was ‘meer ervaren’ dan de nieuwe stagiaires, en dat betekende een andere rol. Ik heb daar veel over geleerd en ik heb zowel in de prachtige zolderruimte gewoond als in een caravan op het erf, wat toch echt een onderdeel is van de ervaring :)

 

Wat ik zo waardevol vind aan BelleMarie, is het feit dat iedereen de kans krijgt om aan elk onderdeel te proeven. Het is een echt leerbedrijf en André neemt je graag mee in de duizenden taken die daar bij komen kijken. Koeien verweiden, kippen voeren, gras maaien, hooien, grondbewerkingen, bodemproeven, reparaties aan werktuigen en het werken met de trekker, maar natuurlijk ook het wieden, planten, oogsten, graan telen, stro binnenhalen, en natuurlijk alle activiteiten rondom de verwerking en verkoop van de sauzen en kruiden. Je krijg overal wat van mee, en je leert zo al doende wat wel en minder goed bij jou past.

 

Ik kijk terug op mijn tijd bij BelleMarie als de beste investering in mijn eigen ontwikkeling van de afgelopen jaren. Ik heb me ontzettend welkom gevoeld en het warme bad waar ik in terecht ben gekomen was behoorlijk lastig te verlaten. Nu ik weer op eigen benen sta in de wijde wereld kijk ik met een glimlach terug naar alles wat ik daar heb mogen leren in de beschermde omgeving van het erf. Het is hard werken, maar altijd met gezonde mate en er wordt zo goed gekeken en overlegd naar je wensen en behoeftes dat ik geloof dat er maar weinig mensen de kans zullen laten liggen om bij BelleMarie te komen werken.

 

Benthe